| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Estera
|
Wysłany: Sro Mar 10, 2010 18:49 pm Temat postu: Powrót do Mszy Świętej Trydenckiej |
|
|
|
Hej! Mam takie pytanie do kogoś znającego się na tym: gdyby papież chciał przywrócić Mszę Świętą Trydencką, jako jedyną to potrzebowałby zgody kardynałów, np.: zwołania soboru, czy wystarczyłby odpowiedni dokument, tak jak za Piusa V? Czekam na odpowiedż. Pozdro.  |
|
| Powrót do góry |
|
|
Piotr Szpunar Franciszkanin - CF San Damiano

|
Wysłany: Czw Mar 11, 2010 13:20 pm Temat postu: |
|
|
|
hmmm... konkretów nie znam jeszcze, ale dziś się dowiem z odpowiedniego źródła
pozdr |
|
| Powrót do góry |
|
|
Robert Pawlak Franciszkanin

|
Wysłany: Pią Mar 12, 2010 22:19 pm Temat postu: |
|
|
|
Papież nie musi przywracać mszy trydenckiej - ona przez cały czas jest "obowiązująca", kapłani mogą odprawiać eucharystię w tym rycie... Natomiast decyzję może podjąć sam, bądź co bądź jest "pierwszym spośród równych". _________________ "Jezus spojrzał z miłością na niego" Mk 10,21 |
|
| Powrót do góry |
|
|
Piotr Szpunar Franciszkanin - CF San Damiano

|
Wysłany: Sob Mar 13, 2010 10:06 am Temat postu: |
|
|
|
No więc mogę się wypowiedzieć tylko na podstawie zdania kilku starszych braci z seminarium, że jeśli chciałby wprowadzić TYLKO Mszę Świętą w rycie trydenckim to potrzebowałby prawdopodobnie zgody soboru. Ale to trzeba by doczytać gdzieś w dokumentach prawa.
Polecono mi też dokument Benedykta XVI w którym coś na ten temat powinno być (nie zdążyłem jeszcze przeczytać :/ ). Oto link:
http://liturgia.pl/node/6115
pozdr _________________ Pokój i Dobro! |
|
| Powrót do góry |
|
|
Estera
|
Wysłany: Sob Mar 13, 2010 14:37 pm Temat postu: |
|
|
|