studia

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Franciszkańskie Strona Główna // formacja
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Westman

PostWysłany: Czw Lut 25, 2010 23:51 pm    Temat postu: studia Odpowiedz z cytatem
Szczęść Boże!
Mam pytanie: wiem, że Franciszkanie Konwentualni z Polski pracuja w Rzymie, mają własny uniwersytet itp. W Polsce są 3 prowincję czy więc w każdej z nich kleryk moze być wysłany na studia do Rzymu czy tylko z jednej prowincji? Czy na terenie Watykanu są obecni tylko zakonnicy z pr. krakowskiej jesli chodzi o Polaków?

Jak to jest więc: mając 3 prowincje czy bracia utrzymujecie kontakty ze współbraci z polnocy i centrum kraju (oddzielne prowincje) czy raczej wszelkie powiązania występują tylko w orębie prowincji?

Z góry dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Robert Pawlak
Franciszkanin

PostWysłany: Pią Lut 26, 2010 9:50 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
Każdy z braci wstępuje do kokretnej prowincji, i z nią się wiąże. To związane jest z przebywaniem w klasztorach danej prowincji. Niektórzy zakonnicy/klerycy są wysyłani na studia za granicą - w Rzymie mamy międzynarodowe studium, gdzie przebywają bracia z różnych prowincji. Po skończonych studiach ci bracia wracają do swojej rodzimej prowincji by służyć nabytą wiedzą. Niektóre domy i dzieła są wspólnym dziełem całego Zakonu - i tak jest z klasztorem na terenie Watykanu - przebywają w nim bracia z prowincji z całego świata - przełożonym tego domu jest obecnie ojciec z Warszawskiej prowincji, z naszej, jeśli dobrze pamiętam jest tam 2 ojców. Z braćmi z innych prowincji spotykamy się "okazyjnie" lub na konkretnych spotkaniach formacyjnych, część formacji odbywamy też razem (obecnie prowincja gdańska ma razem z naszą-krakowską nowicjat). Oczywiście najściślejszy kontakt mamy między sobą w prowincji, można to porównać do szkoły - to Zakon, klasy to Prowincje, większość czasu spędzasz ze swoją klasą, znasz wszystkich ludzi bardzo dobrze, z innymi klasami - trochę mniej.
Westman

PostWysłany: Pią Lut 26, 2010 22:05 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem
Dziękuję serdecznie bracie za odpowiedź- wszystko wyjaśnione, o to mi chodziło:)
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Franciszkańskie Strona Główna // formacja Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: